Kız Enstitüsü Binası güçlendirmeyle ayakta kalır .
İstasyon Çay Bahçesinde bir araya gelen sivil toplum örgütleri yöneticileri, eski Kız Ensititüsü Binası’nın depreme dayanıksız olduğu konusunda daha önce yapılan resmi açıklamaların doğ-ruları yansıtmadığını dile getirdiler. İnşaat Mühendisi H.Hüseyin Yıldız’ın ortaya koyduğu verilerle Eski Kız Ensititüsü Binası’nın takviye ve güçlendirmelerle ayakta kalıp depreme dayanıklı hale getirilebileceği görüşünde ortaklaşıldı. Binanın kullanım amacına uygun olarak mimari düzenlemeye tabii tutulabileceği kanaati ortaya konuldu. Toplantıya katılan Burdur Gazetesi İmtiyaz Sahibi Adnan Taraşlı, Burdur’un birlik ve beraberlik içinde bulunması gerektiğini belirterek ” Eğer Burdurlular birlik ve beraberlik içinde bir olursa, siyasi ayrım yapmadan ortak hareket edilirse Burdurun önünde duracak hiçbir güç yoktur” dedi. İstasyon Çay Bahçesi’ndeki toplantıda İnşaat Mühendisleri Odası Genel Kurulu’nca seçilmiş 15 kişilik danışma kurulu üyesi İnşaat Mühendisi Hüseyin Yıldız; kendisine CD olarak verilen deprem raporlarının ve hesaplarını incelediğini, binanın yığma binalar için depreme dayanıklılık tasarım kurallarına göre irdeleme ve hesap yapılması gerekirken, betonarme, karkas binalarla ilgili kriterler ele alınarak hasap yapıldığına dikkat çekti. Performans hesabının yığma binalar için hazırlanmış özel programla değilde betonarme binalar için düzenlenmiş bir yazılım programı ile yapıldığını, programa “sistemda kolon yoktur” diyerek sıfır donatı girildiğini, betonearme karkas sistem için hazırlanan programa “kolon yoktur” “donatı sıfır” doneleriyle girilirse elbette sonucun (-) olacağını, “can güvenliği” şartını sağlamayacağını ifade etti. Raporda yapının performans hesabında zemin emniyet gerilmesinin 12 t / m2 alındığını halbuki Burdur’un Eski Kız Ensitütüsü Binası’nın bulunduğu bölgede 18-20 t / m2 olarak alınabileceğini kendi kanaatince Eski Kız Ensititüsü Binası yığma ve eski olduğu için baştan yıkılmasına karar verilerek hesaba girildiği görüşünü dile getirdi. İnşaat Mühendisleri Odası Genel Kurulu’nca seçilmiş 15 kişilik danışma kurulu üyesi inşaat mühendisi Hüseyin Yıldız yapılması gerekenleri açıklayarak toplantıya katılanların görüşüne sundu. Burada yapılması gerekenler:
1- Yapıların mevcut ve olması gereken mimari projeleri hazırlayıp, deprem yönetmeliğinin yığma binalarla ilgili bölümde istenen şartlara uydurulması gerekmektedir. Bu mümkündür.
2- Üst kat da duvar olup da alt katta olmayan yerlerdeki üst kat duvarın kaldırılması veya alt katına da duvar yapılması, duvarları dolu-boş uzunlukları, kesişme yerlerindeki ölçülerinin yönetmelik şartlarına uldurulması mümkündür. Duvar ve temel melzemelerinden yeterli numuneler alınarak dayanımları ölçtürülür, önemli düşüşler varsa takviye ve güçlendirmeler yapılabilir.
3- Bu yapılar 12. Mayıs.1971 günü meydana gelen 6.4 şiddetindeki depremi yaşamış ve hasar almadan atlatmıştır.
4- Bu yapı herhangi bir okul yapısı değil Burdur’da şehrin merkezinde simge bir yapıdır. O nedenle korunması gerektiği kabul edilerek hareket etmeli, çıkacak güçlendirme maliyetini gözümüzda büyütmemeliyiz. Geçtimki çok önemli bir maliyette de çıkmayacaktır. Para bir şekilde bulunur, ama bazı değerler gittiğinde bir daha geri gelmez.
Burdur Gazatesi