ENGELLİLERİN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI
Türkiye Kent Konseyleri Birliği, Burdur Kent Konseyi ve Burdur Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından; “Kendim için, kentim için hakkımı istiyorum” konulu eğitim semineri verildi. Burdur Belediyesi Anfi Tiyatro’da geçtiğimiz Salı günü 14.30 – 17.30 saatleri arasında gerçekleşen eğitim seminerinde engellilerin hakları masaya yatırıldı.
Toplantıya;
Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu üyesi ve Başkan Yardımcı Saim YAVUZ, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Engelli Proje Danışmanları Hasan KAYA, Gülay SARIŞEN, Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Osman TUTAL konuşmacı olarak katıldı.
Toplantı Burdur Kent Konseyi Başkanı Levent Nuri Özer’in açılış konuşması ile başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Saim YAVUZ engellilerin haklarına ilişkin katılımcı engelli aileleri, kurum temsilcilerine hitap etti.
“ENGELLİ DANIŞMA MECLİSİ HEDEFLENİYOR”
Toplantıya ayrıca B.K.K. Yürütme Kurulu Üyeleri, B.K.K. Genel Sekreteri Orhan AKIN, Engelliler Meclisi Başkanı Naile ÖZKAN, B.K.K. Turizm Tanıtma Grup Başkanı Hasan AKIN’ın da katıldığı seminerde Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin pilot il olarak başlattığı illerden biri olarak Burdur’da da başlatılan “Kendim için, kentim için hakkımı istiyorum” çalışmasını yaptıklarını belirterek konuşmasına başlayan Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Saim Yavuz; “yaklaşık 1 yıl önce başlattığımız bu çalışmanın ikinci etabın ilk toplantısı yapılmış oluyor.
Bu projede birinci adımda Burdur Kent Konseyi Engelli Meclisi tespit çalışması yaparak bir raporla sonuçlandırdı. Yani Burdur’da engelli sivil toplum kuruluşları, hem de engelliler ve gönüllüler ile birlikte engelli meclisinde yürütülen bu çalışmada Burdur’daki engellilikle ilgili durum kayıt altına alındı. Bir raporla sonuçlandırıldı. Bu neye yarayacak? Bu projenin temel hedefi Burdur’da belediye tarafından bir engelli danışma merkezi açılmasını hedefliyor” sözlerine yer verdi. “ENGELLİLERİN İÇİNDE OLMADIĞI HİÇ PROJEYE DESTEK VEREMEYİZ” Türkiye Kent Konseyleri Birliği Proje Danışmanı Hasan Kaya; “Başkanım bahsetti 2002 yılında TÜİK’in yaptığı araştırmanın dışında elimizde ne yazık ki engellilerle ilgili kapsayıcı, bütünleştirici ve fikir verebilecek bir araştırmamız yoktu. O zaman ki koşullarda yapılan araştırmada Türkiye Nüfusunun yüzde 12.29’unun engelli olduğu var sayılıyor.
Bu araştırmada sonuç verebilecek bulgularda var. Şunun altını da çizmek istiyorum. Genelde engelliler deyince yüzde 12.29’un içerisinde sadece görme, işitme, duyma veya sadece zihinsel engelliler yok. Bunun içerisinde kalp, ciğer, kronik, diyabet, tansiyon hastaları da var” dedi. Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Saim Yavuz’un söylediği “Engelli Danışma Meclisi”nde engellilerinde bulunması gerektiğine vurgu yaptı. “Engellilerin içinde olmadığı hiç projeye destek veremeyiz. Hatta Engelli ailelerinde bu işin içerisinde olmalı. Çok iyi proje yazıp çizebilirler” diye konuştu.
ERİŞİLEBİRLİĞE DİKKAT ÇEKTİ Eskişehir Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman TUTAL; hayatın her kesiminde engellilere yönelik sağlayan erişilebilirliklerden bahsetti. Bununla ilgili yasal mevzuatın 1991 yılında çıktığını hatırlatan Doç. Dr. Osman Tutal; “Bu tarihten günümüze kadar baktığımızda yapılabilecek her şey var. Bununla ilgili denetim yapılıyor mu? Çok iyi yapılmıyor” diye konuştu.